, ,

Sokszor bezéltünk már arról, hogy el kellene menni egy lavina táborba okosodni. Persze minden évben szoktuk gyakorolni a keresést, valamint, vannak sajnos éles tapasztalataink is. Idén végre összejött a Schneebergen.

A tábort a Pieps magyaroszági forgalmazója szervezte, vezette le, amiért ezúton is köszönetet szeretnénk mondani Neki. Sajnos a hóviszonyok miatt nem tudtunk mindent rendesen kipróbálni, tesztelni, de így is hasznos volt.
Először egy 50m-es pályán teszteltünk különböző készülékeket, azt vizsgáltuk, hogy a különböző típusú keresők mikor érzékelik először a jeladó készüléket. Kicsit nehezen indult a dolog mivel szinte mindenki kölcsönkészülékkel próbálkozott, így gyakran előfordult, hogy vétel helyett adásra állított készülékkel próbáltunk keresni. A “versenyt” minden tekintetben az Ortovox S1 készüléke nyerte. Ez a kereső már 55m-en érzékelte a jelet, 10-15 méterrel korábban, mint bármelyik más (Pieps, Mammut, Arva) lavina kereső készülék. Jól vizsgáztak még a hagyományos egyantennás készülékek is, azonban ezekkel nehéz pontosan megtalálni a keresett személyt, hiszen keresési irányt ezek nem mutatnak. Kipróbálhattuk még a pieps spéci szondáját az iProbe-t. Nagyon hasznos ki szerkezet, ezt is mindenkinek ajánlani tudjuk, sok időt, energiát nyerhetünk vele.

A délutánt pályasízéssel ütöttük el, majd a felvonó zárása után, keresési gyakorlat következett. A szervezők eldugtak 3-4 db jeladót és ezeket kellett megkeresni a 4-5 fős csoportoknak. A mi csapatunk 5 percen belül megtalálta az összes jeladót – átmentünk a vizsgán.

Másnap felmentünk a Schneeberg csúcsára, ahova újabb keresési gyakorlat volt betervezve, de ez  a rossz hóviszonyok miatt  elmaradt, így csak egy jó kis mászás, csúszás lett belőle, kövek és hegyikecskék közt szlalomozva.

Az 50 méteres teszt pálya

Az 50 méteres teszt pálya

Most akkor telefonál mindenki vagy keresünk?

Most akkor telefonál mindenki vagy keresünk?

Becsomagolva

Becsomagolva

Húúúúzzzzzd meg!

Húúúúzzzzzd meg!

Hova is dugtam el?

Hova is dugtam el?

Amikor többen keresün

Amikor többen keresünk

Ati hófehérben

Ati hófehérben

Schneeberg Gabi pózol :)

Schneeberg - Gabi póz a szponzornak

Indulás lefelé

Indulás lefelé

Egy Komment - ““Valaki még mindig adásra van kapcsolva” – lavina tábor – Schneeberg”

 1. Charlie

  Mi is szervezünk egy lavinaismereti tábort egy osztrák ortovoxos szakemberrel március végén a Dachstein gleccseren.
  Bővebb információért keressétek az ortovox magyarországi forgalmazóját!
  (Most kedvező áron lehet ortovox S1-hez is hozzájutni.)
  elérhetőségek : info@burton.hu

  vagy
  Szaplonczay Péter
  +36-30-950-1154

És te mit gondolsz?

 • (will not be published)