, , , ,

A második napunkon – a Cosmiques kuloár megsíelésén felbuzdulva – Laci, Marci Zoli és Én (BG) nekivágtunk az eredeti terveink között is szereplő Gervasutti kuloárnak, ami a kuloársízők körében ”klasszikusnak” számít a régióban. A Tour Ronde nyugati oldalában lévő 45-50 fokos kuloár 300 m szintkülönbséget jelent. A kuloár gyakorlatilag a Karcsmar folyosó itteni változata.

A Cosmiques házból először lecsúsztunk úgy 300 m szintet a Col du Midire, majd fókaragasztást követően 1 óra alatt elértük a kuloár bejáratát. Kikönnyítettük a zsákjainkat a felesleges terhektől, felkötöttük a hágóvasakat + síket a zsákra, csákány a kézbe és nekivágtunk a mászásnak. 1 páros épp előttünk indult el felfelé, így legalább nem kellett friss nyomot vágni, bár a hó jól tartott és nem volt túl mély. Átmásztunk a kuloár aljában lévő hasadékon, majd mintegy 2 órányi mászás után felértünk a kuloár tetejére, ahonnan csodás a panoráma. Szuszogtunk egy kicsit, rágyújtottunk egy szenyára, aztán csatoltunk, és megindultunk lefelé.

A keskeny kuloárban kemény, jeges, kérges volt a hó, így igazi nagy veretésre nem nyílt lehetőség, de azért le lehetett ereszkedni szépen. Rontott a lecsúszás élményén, hogy a lecsúszásunkkal egyidőben jött fel 2 újabb páros, akik úgy gondolták, hogy a kuloár, ezáltal a hófolyosó kellős közepén lesz nekik a legjobb a feljövetel (nem a mi kitaposott nyomainkban). Ebből persze az lett, hogy amit mi letoltunk havat, azt ők mind az arcukba kapták… így aztán várhattuk, hogy elmenjenek, nehogy sérülés legyen. Utánuk aztán szépen lecsúsztunk, nagyot pihentünk a gleccseren, majd pedig elváltak útjaink. Zoli és Laci 3 óra alatt visszagyalogolt a gleccseren házba, Marci és én meg lecsúsztunk körbe a Valee Blanche-on a vasúthoz, onnan bevonatoztunk Chamonixba, ettünk, ittunk, majd az utolsó liftet elkapva felmentünk a Midire, onnan meg becsúsztunk a házhoz. Jó volt!!! Nagyon Jó!!!!

Gervasutti kuloár - Tour Ronde

Gervasutti kuloár 45-50° - Tour Ronde

A szerző teljes menetfelszerelésben

Gabi teljes menetfelszerelésben

Ilyen egy 50 fokos lejtő

Ilyen egy 50 fokos lejtő

Libasorban haladtunk felfelé, Marci zárta a sort

Libasorban haladtunk felfelé, Marci zárta a sort

A Gervasutti kuloár tetején egy igen kitett hágóban pihentünk

A Gervasutti kuloár tetején egy igen kitett hágóban pihentünk

Freeride csapatunk lesíel a kuloárban

Freeride csapatunk lesíel a kuloárban

Pihenő a gleccseren

Pihenő a gleccseren

És akkor Zoli megkérdezte: Laci, mit tudunk?

És akkor Zoli megkérdezte: Laci, mit tudunk?

Egy Komment - “Gervasutti Couloir – Chamonix 2.nap”

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)