, , , ,

Sámoní, Csámoní, Csámonix, Csámonííí, Csámoniksz, esetleg Csáámoníx probálgattam tökéletesíteni a kiejtésemet, miközben a milánói autópályát elhagyva Courmayerbe érkeztünk. Ágilledömidi, Ágillledumidi, Ágiedőőmidi, Ágidömidi esetleg Ágílyedümidi? Ez lesz a jó igen Ágíllyedömidi! Megvan így fogom mondani a liftnél!

Dél körül érkeztünk meg Chamonixba, a szokásos parkolóba gurultunk. Mivel felhős, rossz idő volt így nem rohantunk fel – bár ez volt a terv, hanem szétnéztünk picit a városban, majd 15 óra körül már a teljes pack-al álltunk a Midi lift pénztáránál. Zoli természetesen hozta az idei retit, abba pakolta a több napi vízkészletét, lavinakalácsokat.

A Midire felérve örömmel láttuk, hogy itt bizony szép mennyiségű friss hó esett, jó is – nem is. Becsúsztunk a Cosmique-házba, ahol az elkövetkező napokat terveztük tölteni, a végén megfejelve egy Mont-Blanc keresztezéssel. Elkezdtük begyűjteni a helyiektől az infót, ki merre járt, ki mit látott. Páran a MB irányába vennék a holnapi napot, de látva a jelenlegi hóhelyzetet ez erősen kérdéses. Mi egy nagy lesíelést Chamonixba és a Rond gleccser megsíelését lőttük be a Midi nyugati-falán.

Reggelit 5-re kértük, így kényelmes tempóban ehettünk, pakolhattunk össze. 7 óra körül indultunk el lefelé, a friss hóval borított Mer de Glace-n, ahol csak néhány nyom volt karcolva. Valószínűleg már ezért az egy csúszásért is érdemes idejönni, friss hideg hó 10-15 cm, napsütés, végtelen hólejtő, freeride! Az alsóbb részeken persze már az előző napról kifagyott nyomokkal is meg kellett “küzdeni”, cserébe a lassú átcsúszos részek is gyorsak, jegesek voltak.

A gleccser alján lévő Montenvers állomáshoz felvivő minilift még nem működött, így a 150-200m(?) szintkülönbséget fémlétrákon kellett megtenni a sziklás falon, szerencsére erre is ráedzettünk! Az első vonattal mentünk vissza Chamonixba, ahol egyből a Midi-lift alsó állomására mentünk és irány felfelé. A félállomáson láttuk, hogy egy csapat éppen a híres Mallory kuloárt síeli meg az északi oldalon. Erre még gyúrni kell azért, de addig is menjünk a Rondba, az lesz a mi pályánk ma.

A Rond-gleccser gyakorlatilag egy függő gleccser, aminek a felső részét (400m) síelik, majd következik az “exit” kuloárnak nevezett lehajtó, ami levisz a gleccserre. A pálya végig 45-50 fokos, a felső részén friss hó volt, ami alatt szépen megkeményedett réteg lapult, így az előttünk lejövő csapatnak sikerül is letolni egy lavinát, szerencsére mi csak a nyomait láttuk. A kuloárban pár centi friss hó volt csak, ebben a magassgban már eső/hó keverék eshetett előző nap. A friss hó alatt azonban megkeménydett lavina és hógörgeteg nyomokban kellett lesíelni – közepesen volt élvezetes :). Eddig még soha nem láttam ehhez hasonló, 2-3m széles – 1-2m mély lavinamedreket, mintha egy vad hegyi patak vize futott volna végig a kuloárban. Izgalmaz volt.

A kuloár kijáratától egy rövid csúszás lefelé, végig a gleccser szélén maradva, majd kb. egy órás traverz után jutottunk vissza a Midi középső állomásához, ahol Ati várt minket. Sajnos neki eltört a kötése, így nem tudott velünk tartani.

A Midi-ridgen magányos snowboardos

A Midi-ridgen magányos snowboardos

Zoli az utolsó retikül divat szerint készült fel

Zoli az utolsó retikül divat szerint készült fel

A montenversi lépcsőház

A montenversi lépcsőház

Glacier Rond

Glacier Rond

45°- 50° - 800m

45°- 50° – 800m

Glacier Rond (D, 4.2), Aiguille Du Midi

Glacier Rond (D, 4.2), Aiguille Du Midi

Felül havas, alul jeges

Felül havas, alul jeges

Toljad kemény!

Toljad kemény!

Hosszú csúszás

Hosszú csúszás

Zoli érkezik a kuloárhoz

Zoli érkezik a kuloárhoz

Az "exit" kuloár

Az “exit” kuloár

Csákány-bot

Csákány-bot

Vége!

Vége!

Szép volt!

Szép volt!

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)