, ,

A 2010. április 27-ére rendelt terv az volt, hogy a 3625 méteren lévő Gniffetti házból felköltözünk a 4167 méteren lévő Giordano bivakházba. A bivakházról azt érdemes tudni, hogy szuperpanorámás kb. 8 személyes luxusbivak, gázrezsóval, edényekkel, papuccsal, stb., reményeink szerint épp lakatlanul.

6:30-kor keltünk, 7:30 körül indultunk, a nagy népvándorlással együtt. A Gnifetti ház teljes lakossága megindult a Monte Rosa plató irányába, hogy aztán ott ki erre, ki arra, valamelyik négyezres csúcs irányába vegye tovább útját. Mi hamar letértünk a Vincent-Pyramide és a bivakháznak helyet adó Punta Giordani közötti váll irányába. Súlyos zsákjainkat a két csúcs közötti völgyben hagyva végig sível mind az öten felrongyoltunk a Vincent-Pyramide 4215 méter magas csúcsára. Fent, a 2010-es esztendőben elkövetett első négyezresünk megmászása apropóján rövid ünnepséget tartottunk. A beszédek leginkább arról szóltak, hogy a körünkben lévő ex-szűzek (azaz első 4000-üket megmászóknak) milyen beavatási szertartásban részesülnek a hegyen lévő vénasszony termetes hátsója által…

Gyors szerelés következett, majd a kiváló minőségű hóban élvezetes veretés jött, vissza a cuccokhoz. Ismét szerelés, fóka föl, zsákok a hátra, és megint gyaloglás fel, de már a másik oldalra, a bivak irányába. Fél óra elteltével 11 körül meg is érkeztünk a bivak sziklatömbjéhez, melyre fix kötelek és kiépített lépések segítségével lehet feljutni, ezzel egyben pedig megmászni a Balmenhorn 4167 méter magas csúcsát. A bivakház kuriózum jellegét erősíti a csúcson található szakállas Mária-szobor, aki Jézus – így nem meglepő, hogy sokan zarándokolnak ide. Benyitottunk a bivakba, és lám ….. üres volt, MIÉNK A HÁZ!!!
Beköltöztünk, ettünk, ittunk, lazítottunk, bámultunk, bambultunk, majd elkezdett bennünk bizseregni a gondolat, hogy mivel még korán van és az időjárás is jó, beleférne még a napba egy négyezres, és épp van is a közelben egy könnyen mászható csúcs, a Ludwigshöhe.

Aki jön, aki nem, végül 4-en (Laci, Zoli Sanyi és Gábor) indultunk útnak. Megkerültük a hegyet, majd kimásztunk a gerincre, melyen még kb. 200 m-t tettünk meg a csúcsig. Megmásztuk a 4341 méter magas Ludwigshöhe csúcsát is, így újabb csúcsélmény, újabb ünnepség, újabb csúcscsoki, bámészkodás, a környék hegyeinek beazonosítása és szemezés a szemközti heggyel, majd völgymenet kezdődött. A főfreerider Laci visszament a síért, mert szerinte a csúcsról kell lesízni. Meg is tette. Mi macskajancsik a gerincen csatoltunk, majd csúszás következett a felmenettel ellentétes oldalon.

A házban maradó Atti közben a látogatókat fogadta – először egy olasz, majd egy svájci idősebb házaspárt -, előkészítette a házban található „naplót”, kérésükre fényképezte a házba látogatókat.

Szokás szerint Zoli dobta be a kérdést, hogy ha már ott van előttünk a fentről már alaposan szemügyre vett Corno Nero csúcs is, azt miért is nem másszuk meg?! És tényleg. Miért is?!
A Corno Nero hegyet valóban mászni kell. Nem túl magas a hegy, de kb. 60 fok meredek és kitett az út, kell hágóvas, 2 csákány és még a kötél is hasznos lehet. Végül ketten (Zoli és Gábor) indultunk neki, a többiek visszasíztek a bivakházba, és onnan nézték, hogy felérünk-e. Felértünk. Megmásztuk a 4321 méter magas Corno Nero csúcsát is. Simán. Meg le is jöttünk. Simán. Vagyis akkor ez mára már a negyedik négyezres volt…?!

A házban aztán nagy főzés, evés, ivás kezdődött, és a másnapi lehetőségek elemzése. Még 2 olasz mászó érkezett időközben a házba, majd jött az alvás, vagyis inkább a tikkasztó hőség és a teljes levegőtlenség miatti nemalvás…

gniffetti-panorama

Reggeli panoráma a Gniffetti házból

gressoney-völgy

A Gressoney völgy - ott a kocsi, látod?

situra-4000-monterosa

Ezek már megint szuttyognak...

pyramid-vincent-monterosa

A Vincent Pyramid pályája

pyramide-vincent-skitour

Vincent-Pyramide 4215 méter

skialpin-monte-rosa

Zoli és a világhírű minimálcucc

turasi-monte-rosa-ski

Gabi útban a bivakház felé

ski-monte-rosa

Ati és Sanyi

giordano-refugee-balmenhorn

Balmenhorn csúcs rajta a Giordano bivakkal - 4167m

giordano-refugee-bivakház

A híres kuloár csapat - Laci, Zoli, Gabi, Ati

giordano-rifugio-bivakhaz

Emésztés a napon

skitour-monte-rosa

Induljon a délutáni program, irány a Ludwigshöhe

monte-rosa-tura

A holnapi pálya...

ludwigshohe-turasi-maszas

A mai harmadik: Ludwigshöhe - 4341 méter

sivatagi-futo

Majd teljesen váratlanul feltünt egy sivatagi futó

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)