, ,

Egész szezonban a hójelentéseket néztük, az időpontotkat egyeztettük, be voltunk sózva, már az első 20 cm-es porhóban Gabival a köveket karistoltuk Nagyhideghegyen. Aztán semmi…így Laci ultimátumot adott, menni kellett, mindegy hová. Így éjfél körül bekuckóztunk (Laci és Ati) az Ótátrafüredi fogas melletti szállásunkra (éttermi terasz, padokkal), hogy a mindegyhogymi átalakuljon Zamkovského-Kis-Tarpataki völgy-Téry ház – Baranie-Sedlo- Fagyi völgy útvonallá.

Ébredéskor friss, apró macskatappancs nyomokat láttam, a padon. A pihentető alvás után 7 kor indultunk fölfelé..gyalog. 15 perc után tudtunk csatolni, de a nap során többször konstatáltunk: Kevés a hó Ati/Laci (mikor ki mondta), nagyon kevés. Gyors reggeli a Zamkovského meseházban. Majd a völgybe érve igazi vitorlásidő fogadott. A befújásoknak megfelelően a dzsekik lobogtak, arcunk fagyott, álltunk kitámasztva – de egyszer így is felborultam. Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejünkben, amit le sem írok, de 11-re felértünk, betértünk a házba. Melegedés, mélázás, evés-ivás. MIT TUDUNK??? A helyieknél nem mindig jó okosabbnak lenni, így ha azt mondják, hogy a Fagyi völgyben jegesek az oldalak, plusz ezen van összefújt, jó 25-30 cm porhó – na az lavinás lehet. Plussz az a kép, hogy a hágóból a túloldalra nézve először a sisakot, majd a szemüveget végül a fejünket szedné le a szél eltántorított a célunktól. Javaslatukat megfogadtuk, választottuk a Macska katlant, ahol épp a MOUNTEXesek télitanfolyamoztak. Felmentünk, kávét főztünk, napoztunk, élveztük az ittlétet és felkészültünk a veretésre a porhóban. Óriási volt: a nagy deszka és egy széles péklapát (k2 szuperporhavazó Obsethed) csak úgy úszott a hó tetején úgy 1 percig. De az nagyon jó volt. Újabb lazítás a napsütésben, és észrevettük, hogy indult egy parti a Baranie-ba. De ilyen szélben? Ja, már pont elált!

Néztük a naplementét a Vöröstorony-hágó felett. Majd a ház mellett csúsztunk még egy porosat, hogy bevállaljuk a  nagymeredeket, ami addigra már csonttá fagyott összejárt gyalogútként végképp nem emlékeztetett síterepre. A mézeskalácsháznál vasaltam, Laci csúszott, de aztán ő is inkább gyalogol jött. Tarajkától a sípálya adott még egy kis élményt – bár maga az, hogy itt lehetünk bőven elég.

Áprilisban szokott ennyire kevés hó lenne, így latolgattuk, tudunk-e még jönni az éven? Max gyalog a gyerekekkel. A hálózsákom, tisztítóba ment, valami enyhe, szúrós semmivel nem keverhető szagot éreztem rajta hazaérve. Nincsenek véletlenek!

A Magas-Tátra teliholdnál

A Magas-Tátra teliholdnál

A Téry kaptató - lehangolóan kevés hóval

A Téry kaptató - lehangolóan kevés hóval

Firnvas szerelés

Firnvas szerelés

Így mászik egy snowboardos splitboarddal

Fejnélküli túratárs

Készül a kávé

Készül a kávé

Ati veret lefelé

Ati veret lefelé

Laci is feltünik

Laci is feltünik

Téry pálya

Téry pálya

A Vöröstorony-hágó

A Vöröstorony-hágó

Az új atomfegyver - K2 Obsethed

Az új atomfegyver - K2 Obsethed

Ez pedig a szikla szlalom

Ez pedig a szikla szlalom

5 hozzászólás - “Nem vittük Szöszit, hogy elzavarja a macskákat!”

 1. hici

  feb. 28-án voltunk, persze van hó, csak hiányzik vagy 1 méter – minimum!

 2. kiss gabor

  Sziasztok!
  Először is nagyon élvezem a turáitok beszámolóit, kedvet csináltatok nekem is hasonlóhoz. Eddig a tátrában magashegyi túráztunk de ez az opció hogy télen is lehet hasonlót nagyon tetszik. Ha lehet egy kérésem akkor légyszi egy kicsit átláthatóbban fogalmazzatok az útvonalakat illetően mert pld. a tátrában mindennek vannak szlovák és magyar neve, de a térkép csak szlovákul van. persze az ember némi rutinnal belejön hogy tarajka az hrebeniok és az ótátrafüredi kötelesvasút végállomása, de pld. hogy a fagyi völgy az egy általatok használt kifejezés a lefagyott kis tarrpataki völgyre vagy egy csúszásra alkalmas másik hely az már nem derül ki. Mivel a magyarországi mezőnyből jócskán kiemelkedtek ezen a területen ezért a túráitok alapul szolgálnak a magamfajta kezdőknek hogy átlássák a bejárható lehetőségeket. Köszönöm és további jó túrázást kívánok.

 3. laci

  Kedves Gábor!
  Először is köszi a dicsérő szavakat!
  A Fagyi völgy jelen esetben a Velká Zmirzlá dolina akar lenni. Igyekszünk majd pontosabban fogalmazni a továbbiakban.
  Kiraktam egy Magas-Tátra térképet magyar és szlovák nevekkel ide:
  http://kuloar.hu/wp-content/uploads/mt_terkep.jpg

  Lehet nézegetni, tanulni 🙂

És te mit gondolsz?

 • (will not be published)