, , ,

Na? Mi? Á, nem kell este kimenni…Miskolcról. ¼ 6? Jó, fél. Cuccokat tedd be, ki nem szállok ilyen hidegbe. Jú, itt minden köd, meg az egész tiszta gödör. ….60? Hm??? A parkolás, ja cetliről kedvesen, mosolygósan felolvasva a Grand Hotel (ahol mindig alszunk) mögött, de van még előtte egy öt. Ja. Jó. Ati siess, veszem a jegyet, szerelés, öltözés a liftben, ami Hrebjonok.

Terv volt, de jött a lavinapara, így maradt a ház+csúcs vagy hágó kombó, tetszőleges behelyettesíthetőséggel. Téry. Ok, de a völgyben semmi nem látszik. ÁÁÁ. Zamkovszkécho – egy kávéteára bármikor jó. 2 „tinédzser”, fülig ér a szájuk, nagyon örülnek – a Vörös-torony hágóból sieltek. Szevasztok! Az idő remek, a hó még jobb, ráadásul stabil is, mindent látni ill. a fagyi völgyben a hó egy álom jelentette egy ügynökük (Mécs L). Komolyan vesszük őket! Lacikám, Atikám! Indulás. Sífutás.

Felérünk a Téribe, Laci már-már javul, de nem a megszokott. Nyavalya gyötri. A tófalon firnvas nélkül, horror, gyalogol. A hátizsákjából (minimálcucc!) előkerül egy 100-as csomag zsebkendő. Jóóóógyerek! – mondaná Zoli.

Alszunk, ejtőzünk 15 percet és nem esik jól, nem akarjuk, fázunk, de csak elindulunk a Téry-horhosba (Baranie sedlo). Nyomfektetésem egy ökörhúúú, de legalább találunk egy kesztyűt, reméljük a gazdája nélkül, bár 20 perc és ő is előkerül egy POZOR AVELANCHE kíséretében, mivel egy testes, szemüveges joviális uriember lefelében minden lépésénél lebont a hóból egy kicsit, ránk. Hi. Very good, nice! Really? Good luck! A csúcson fújta el a szél a kesztyűjét. Egy 4 fős parti követett minket a háztól, közben szerelnek gyalogosba, majd a nyeregtől 150 m-re mi is.

Furcsa találkozási pontok vannak a hegyekben. A túristaházak nyilván, de ahhoz képest, hogy a 4 órányi mászás alatt alig találkozunk emberrel, a hágóban már 6-an vagyunk, plusz mennyi az esélye, hogy a zöld tavi házból induló páros velünk pont egyszerre érjen fel. Angolul tudakoljuk a hóminőséget, de egy idő után jobbnak érezzük mind a 4-en, ha inkább anyanyelven diskurálunk. Mászócuccban nem nézünk ki „csehszlovákul”! Nagyon megörülünk, hogy az ilyen hibátlan napokat olyan non-plus-ultrák teszik még emlékezetesebbé, amikor két barátságos mászóval összfutunk, és megkérdezik az elrejthetetlen kém kamerától indíttatva, hogy hol lehet majd megnézni a felvételt. Laci kezdi, hogy van egy ilyen sielős-snowbordos-túrázós blogunk…Jaaa, a kuloár! Egy két dícsérő szó is elpattan. Hát kell ettől több? Akárhogy titkolnánk, jól esett, hogy követik a kis túráink leírását, örömmel olvasgatják blogunkat és közben – reméljük – mindenki terveket szövöget, tehát inspirálunk. Örömteli mászásokat, srácok! (Megj: Mindeközben Lacink is teljesen meggyógyult –állítása szerint.)

Az eddigi hó jó lett volna a lefelére is. Beálltam a hágóba, az élére, billentettem lefelé a lapot, de csak sercegést hallottam, a fagyott, kemény firn karistolását. Kerestük a puhahó foltokat, egy szaltó után meg is találtam és verettük lefelé. Életemben először megpillantottam innen Lomnicot, tisztán, élénken alatta a traverzt és a kuloárt…esetleg…valamikorra. Találtunk még néhány jobb szakaszt, de az alsó kuloárból egy lavina jött le korábban, ami szépen kifagyott – nem volt egy álomsízés, de legalább ezen az Antartktiszon majd’ a házig csúszhattam. KV. Különösen szeretem ezt a pályát, mivel minimális gyaloglással a buszmegállóig lehet csúszni, ahol is fogtunk egy taxit. Bár nem flow-ban vagyok, itt mindig abban vagyunk.

Ez a nap is nagyon, nagyon, de nagyon (egyre hangosabban) jól sikerült!

Vasárnap pedig egy világbajnok szlalom edzés következett Kékesi Marcival a bánkúti gleccseren!

Mindjárt fenn

Mindjárt fennn

Ati a hágóban

Ati a hágóban

3 hozzászólás - “„Író” olvasó találkozó a Téry horhosban”

 1. Fortuna Zoltán

  Srácok, jó volt veletek találkozni a Téry-horhosban. Jó lett a videó! További sok sikert! Amit említettem fent, próbáltuk nyáron a Petit Mont Blanc NE-couloire-t, sajnos nagyon kőomlásos volt, így az 1/3-a után visszafordultunk. Az alábbi linkeken látható, hogy késő tavaszig még megsielik:

  http://www.webskirando.fr/html/089-pt-mt-blanc-coul-NE.htm
  http://www.camptocamp.org/outings/81923/fr/petit-mont-blanc-couloir-ne
  http://www.youtube.com/watch?v=30Gc2Z2FTL4&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=IyAsAXDq4ug
  http://stephane-despreaux.imag.fr/4sup/neige-glace/2009/1244734964470.php
  http://www.rifugioelisabetta.com/

  Üdvözlettel:
  Fortuna Zoltán

 2. laci

  Gyuri, Zoli, köszönjük a biztatást!
  Nagyon szép a kuloár amit linkeltél, meg kéne tolni 🙂

És te mit gondolsz?

 • (will not be published)