Portillo az egyik legismertebb chilei síterep, az argentín határ közelében, egész közel az Aconcaguához. Gyönyörű fekvésű – talán az egyik legszebb ahol valaha síeltem. Itt voltunk 3 napot Luis barátommal felfedezni a hegyet.

A terep ékköve az Inka laguna, mellyet a legenda szerint az inka Illi Yupanqui szelleme kísért. Ide temette szerelmét, a gyönyörű Kora-Illé hercegnőt, aki az esküvőjükön egy szikláról a tóba esett.  Yupanqui úgy gondolta, hogy a tó méltóbb egy földi sírhelynél. Fehér vászonba tekerte és a gyászoló uralkodó család jelenlétében a kék mélységbe engedte a hercegnő holttestét. Ettől a pillanattól kezdve a tó vizét a lány csodás szemeinek smaragdzöld színe festette be. A legenda szerint teliholdkor most is hallani a szerelmes inka szomorú sírását.

A terv az volt, hogy első nap megsíeljük a híres, klasszikus Super C kuloárt. Majd ezután még aznap átmegyünka a tó túlsó végére, ott tábort építünk és két napot túrázunk a völgyben.

A kuloárt nem direkt szokták megmászni, hanem először felvonózás, majd egy kb 4 órás mászás 3 900m-ig, ahol egy rövid gerinc túra után érkezünk a kuloár tetejére és onnan indul a buli. Időben, az első felvonóval indultunk, jó tempóban haladtunk felfelé, de sajnos a nagy meleg miatt a felső részen már annyira át volt melegedve a hó, hogy 3 700 méteren úgy döntöttünk, ez kezd veszélyes lenni és vissza kell fordulni. Visszasíztünk a parkolóba és összeszedtük a sátrat, nagyhálózsákot, főzőt, kaját két napra.

Koradélután indultunk el a tó megkerülésére. Ehhez két sziklavállon kellett áttraverzolni. Az látszódott már, hogy nem lesz teljesen egyszerű, és ez így is lett. Az elsőn még egész könnyen átjutottunk, itt volt egy gyalogos nyoma a hóban, ami segített, majd a sziklán egyértelmű volt az útvonal. Lesíztünk a tó partjára és nekivágtunk a második sziklavállnak is. Ekkor tüntek fel először a kondorkeselyűk, ezek a 10-15 kg-os madarak – 3 méteres szárnyfesztávval, amint felettünk köröznek.

A második sziklavállnak az alsó részén próbáltun átmenni, ott volt valamiféle nyom, de sajnos nem tudtunk átjutni rajta, nem találtuk meg az átvezető utat. Így visszamásztunk és a tó partján bivakoltunk egy éjszakát.

Másnap reggel a sziklaváll felső részét céloztuk be hátha ott az átjáró. Kis keresgélés után meg is lett, utunkat végig a kondorkeselyűk kísérték, egyre közelebb szállva hozzánk. Az utolsó sziklaperemnél konkrétan odaszállt az egyik keselyű, mintegy őrizve az átjárót. Ekkor már olyan közel repültek hozzánk, hogy hallani lehetett a szárnyuk suhanását. Mondtam is Luisnak meglesz a selfie velük. Átjutottunk az átjárón, amihez egy havas párkány vezetett, és akkor láttuk meg, hogy legalább 15 db kondor fut ki az alattunk lévő hómezőre. Mire leereszkedtünk az omladékos, sziklás terepen, ők elrepültek. Lesíeltünk a tópartra és egy óra menet után, megérkeztünk a tó végére, ahol sátrat vertünk.

A harmadik napon elindultunk az itt elterülő völgyben felfelé, kicsit céltalanul – jussunk el a végéig. A völgyben egy könnyű egyenletes lejtésű terepen mentünk fel, végig 4ezres csúcsokkal övezve. Rengeteg kuloár, csúcs mászható itt – megérte átverekedni magunkat. Úgy számoltuk, hogy max. 12:00-ig megyünk felfelé, utána indulás vissza, mert még tábort kell bontani és visszafelé is át kell menni a sziklákon, bár az utat tudjuk már, így biztos gyorsabb lesz. 3 órát mentünk még mire visszaértünk a kocsihoz. Útköben visszafelé, megtaláltuk a két fészket, odút, ahol a kondorcsaládok laktak. Tele csontokkal, állatmaradványokkal – elég félelmetes volt. A lyuk amiben laktak, alkalmas lenne minimum két embrenek bivakolni, bár én tuti nem mernék oda bemászni…

 

Baloldalt az út a Super C felé, a lenti vonal pedig ahol átjutottunk, az első és a második sziklavállon. Tavalyi kép, idén messze nem volt ennyi hó.

Baloldalt az út a Super C felé, a lenti vonal pedig ahol átjutottunk, az első és a második sziklavállon. Tavalyi kép, idén messze nem volt ennyi hó.

 

portillo-super-c

Indulás felfelé

portillo-ski-alpin

Félúton?

portillo-ski-randonee

Alattunk az egyik legfőbb kereskedelmi útvonal Argentínába

portillo-aconcaqua-ski

Az bizony az Aconcagua, látod Zoli????

portillo-chile-randone

Visszafordulás!

portillo-chile-randone-ski

Irány a tó!

chile-randone-ski

Hátizsák megpakolva, indulás a táborhelyre

portillo-turasizes

Az a 3 csúcs ott a Tres Hermanos

portillo-tres-hermanos

Cél a tó tulsó vége, nincs messze…

portillo-situra

Éget a nap!

sialpinizmus-chile

Az első szikla váll utáni lesízés

sialpinizmus-chile-esquiar

Luis vereti lefelé

portillo-sunset

Eltűnik a nap…

biwak

Első napi bivakunk

portillo-esquiar-tres-hermanos

Reggeli indulás, frissen, teli erővel!

tres-hermanos

Innen már tényleg nincs messze a vége

randonee-chile-esquiar

Duplaselfie!

kondorkeselyu

Kondorkeselyűk, csak jönnek…

andes-condores

… csak jönnek

condores

A kondor családok

andok-kondor-keselyu

Kicsik, nagyok

Átjáró a kondorok birodalmába, ott ül a sziklán az őr!

Átjáró a kondorok birodalmába, ott ül a sziklán az őr!

ski-tour-portillo

Néha volt egy kis “sziklamászás” is

Itt már tényleg nagyon közel repültek hozzánk

laguna-del-inca

Táborhelyünk a második éjszaka

portillo-tres-hermanos-ski

Kora reggeli indulás

portillo-chile-randone-esquiar

Eddig és nem tovább, sok van még mára

andok-kondor-condores

Kondor odú, fészek…

condores-andes-nest

Kondor horror

kondor-feszek-odu-andok

Két ilyen lyukat találtunk

andes-condores-andoki-kondor-keselyu

Nem mertem belengondolni, mi ment itt előző nap

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)