, ,

Az Óperenciás tengeren túl, de még az Üveghegyen is túlról jelentkezik a kuloár csapat kiküldött tudósítója. Chilében vagyunk (a családdal) és ez az elkövetkezendő 3 évben így is marad. Miután felfedeztük a környék síterepeit – erről bővebben később – sikerült társat találnom egy sítúrához.

Ismerjétek meg az új csapattagot Luis Torro-t. Luis egyike a helyi lavina szakértőknek, 3-4 éve sítúrázik. A kor szellemének megfelelően az interneten ismerkedtünk meg, szerencsémre beszél angolul, és egyből nyitott volt egy közös túrára. Kérdezte mit szeretnék megnézni mire én egyből az egyik helyi kuloár klasszikot választottam, a Cajon del Maipo völgyben lévő Cerro Arenas-t! Ezt még ő sem síelte meg, de a barátai épp a napokban voltak ott és szuper kondíciókról számoltak be! Indulás fél 7-kor Santiagoból!

A Cajon del Maipo völgy legvégéig mentünk eleinte beton, majd később kavicsos-földúton, amit valami bányavállalat kezel. Néha meg kellet állni megnézni nem lesz-e robbantás aznap – nem lavina robbantás.

A hegyek itt óriásiak, 3-4-5 ezres csúcsok vesznek körbe, a hóhatár 2 000 méter környékén van ilyenkor. Az út végén is valami bánya volt, markolókkal, kamionokkal!, fémkabinokkal. A kuloárokat innen már látni, nem lehet elrontani, csak egy patak keresztezte utunkat, ezen egy híd visz át azt kellett picit keresgélni.

A kuloárok bejáratánál egy kb. 15-20 cm-es friss hóréteg volt, az idő is kezdett elromlani, így úgy döntöttünk kihagyjuk most a kuloárokat, majd jövünk még ide. Felmentünk kb. 3000 méterig, majd lecsúsztunk egy majdnem kuloárban. Szuper volt!

Mire visszaértünk a kocsiba már nagy szél fújt, így a kávét is a kocsiban tudtuk csak megfőzni.

Igazi kis bevezető túra volt, másztunk kb 700 métert szintben, feltérképeztem a terepet, megvan az első chilei barátom is!

 

A parkolóban, öltözés a sárban

A parkolóban, öltözés a sárban

Luis és a kuloárok - Cerro Arenas

Luis és a kuloárok – Cerro Arenas

Luis töri az utat

Luis töri az utat

Canaletas Cerro Arenas

Canaletas Cerro Arenas

Bivakház

Bivakház

Na itt még fogok aludni - asszem

Na itt még fogok aludni – asszem

A boldog sítúrázó Chilében

A boldog sítúrázó Chilében

Vamos Luis!

Vamos Luis!

Luis

Luis in action

Na itt én nyomom!

Na itt én nyomom!

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)