, , ,

Nos, igen mind az öten be fogunk férni az autóba és a felszerelés is, hangzott a biztatás péntek este még Pesten, majd szemerkélő esőben elkezdődött a kimerítő pakolás, úgy nyolc körül. 1200 km éjszakai autózás Saas Fee-ig pedig igazán semmiség, ha az „Alpok gyöngyszemé”-t körül ölelő 4000-esekre gondolunk. Természetesen az út nagyon hosszú volt és meglehetősen fárasztó, így kissé elcsigázva, de ragyogó napsütésben szálltunk ki szombaton a hegyi falu melletti parkolóban, valamivel reggel fél tíz után.

A hegyek látványa, hamar feledtette az éjszaka viszontagságait, így nem sokat teketóriáztunk, öltöztünk, nagy műgonddal összeállítottuk a „minimál felszerelést” és már szálltunk is fel az Alpin Expressre majd a Metro Alpinra, hogy elérjük a 3500-on lévő egyedülálló panorámát nyújtó Drehrestaurant Allanint és nem utolsó sorban a Metro Alpin felső felvonóházát, mely éjszakai szállásul szolgál majd (a csokoládéautomata mellett, szigorúan akklimatizációs céllal). Az étteremnél leültünk egy kávéra és persze, hogy összekovácsoljuk A tervet! Ez utóbbi kivételesen (!!) nem volt nehéz. Mivel már csak egy fél nap állt rendelkezésünkre és amúgy is a bemelegítés volt a cél kézenfekvőnek tűnt, hogy az Allalinhorn 4027-es csúcsára kapaszkodjunk fel, valamivel több mint 500 méter szintet leküzdve.

A minimál felszerelésből, minimál-minimál felszerelés lett (a többi a csoki automata körül került elhelyezése) és előkerült a naptej, mert vadul tűzött a nap. Kis csúszás, majd gondos szerelés következett mérsékelt „szuttyogással”.

Az Allalin-t a Feekopf (3888m) felől másztuk a járt sítúra utvonalat követve. A felfelé utat vegyes hóviszonyok tették izgalmasabbá, a lécet kicsit sem tartó puha havas és a mégannyira sem tartó jeges szakaszok váltogatták egymást egészen az Allalinhorn alatti hágóig. Innen már remekül látszott a Rimpfischhorn csipkézett 4199 méteres csúcsa, mely egyben vágyaink tárgyává is vált. Lecsatolás, majd gyorsan elkezdődött másnapi program gyanánt Rimpfischhorn meghódításának tervezgetése. A kulcskérdés az volt, hogy miként lehetne az Allalin gerincéről leereszkedve megközelíteni a Rimpfischhorn-t? A válaszon Zoli, Laci és Ati kezdett aktívan agyalni, mi (Gabi, Zsolt) viszont úgy döntöttünk, hogy a kérdés tisztázásáig felkapaszkodunk az Allalinhorn csúcsára. Léc helyett hágóvas került a lábunkra és elindultunk. A síléceket egyébként nem is vittük tovább, mert jól látszott, hogy a gerinc és a csúcs alatti etap nem síelhető. Jeges hó, gyakran pedig tükör jég kísérte utunk, Gabi pedig küzdött a hágóvassal, mely valahogy nem akart tökéletesen a cipőjén maradni. Jó ütemben kapaszkodtunk fel a felső keskeny kis gerincre ahol már tényleg csak egy nyom haladt a csúcson lévő keresztig. Remek volt fenn. Jóleső fáradtság és a csúcs meghódításának öröme töltött el minket, ahogy élveztük a káprázatos körpanorámát. Néhány fotó majd indulás le.

Gabi végül szakított a rendetlenkedő hágóvassal, és anélkül ereszkedett.

Mikor elértük a többieket csalódottan közölték, hogy a Rimpfischhorn nem közelíthető meg ebből az irányból. Úgyhogy újratervezés! Az éjszakai szállásunkhoz (Metro Alpin felső felvonóháza) történő visszatérésünket Ati board-jának váratlan elszabadulása és lecsúszása színesítette. Szerencsére egy hasadék szélén, látható helyen állt meg így némi keresés és biztosított ereszkedés után sikerült visszacsúsznunk a Drehrestaurant Allanin-hoz.

Már esteledett és a felvonóházban alvásra szolgáló padok elosztása volt a fókuszban mikor kiderült, hogy a varázslatos csoki automata melletti ajtó (mely nem volt bezárva) otthonos szállást rejt. Faburkolat, csodás panoráma és bárpult, ami ugyan üres de annyi baj legyen. Beköltözés, vacsora, meleg leves miegymás és persze tervezés! Új célpont másnapra az Alphubel (4206m) a Längflue felől.

Indulás, szerelés

Indulás, szerelés

Kellemes délutáni séta

Kellemes délutáni séta

Jön a csapat - háttérben a gleccservasút felső állomása

Jön a csapat - háttérben a gleccservasút felső állomása

Saas-Fee a völgyben

Saas-Fee a völgyben

A csúcsgerincen

A csúcsgerincen

Allalinhorn 4027m

Allalinhorn 4027m

Luxusbivak

Luxusbivak

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)