, ,

Magával ragad avagy van egy pillanat, ahonnan már nincs megállás? Tudod irányítani az eseményeket és minden úgy alakul, ahogy eltervezted? Az ösztöneidre hallgatsz, vagy az érzelmek felülkerekednek?

Bizonyára sokan sokszor végiggondoltuk, milyen lehet, mikor közel kerülünk Hozzá… Nézegettük a megfelelő újságok fejezeteit, olvasgattuk a könyveket, titkon még a titkos pozíciókat is kipróbáltuk. Aztán egyszer csak a régi jó ismerős IGEN-t mond és kiviszünk egy napot, hogy az elképzelésünk valóra váltsuk. Hosszú évek óta jól ismerjük egymást, sokszor találkoztunk, a lelki összhang is meg van közöttünk, de testi kapcsolatba még sosem kerültünk. Talán ezért is furcsa ez az egész, mert hiába a romantikus magas-tátrai környezet, mégis egy pár óra után érezzük, hogy talán nem kéne belemenni egy ilyen játékba.

A feszült érzések, a vibráló levegő és forrósodó légkör ellenére megyünk tovább. Ő játszik velünk, hívogat, néha egy lépéssel közelebb enged, néha eltaszít. Láthatóan nincs minden rendben, de megyünk tovább, el akarjuk érni a „csúcsrégiót”… aztán nekivetkőzünk, de valahogy mégsem olyan szokványos az egész. Próbáljuk átvenni egymás rezgéseit, de erre már nincs idő.

A hosszas elbűvölés megtette hatását, s minden igyekezetünk ellenére már bele is csusszanunk – Benn vagyok,s elsőre idegen az egész, mégis próbálok Urrá lenni a helyzeten. Én vagyok a férfi nekem kell irányítani de Ő csak sodródik egyre mélyebbre… jó előre felkészültünk minden eshetőségre, átgondoltuk a lehetséges pozíciókat. Hiába, nem vagyunk már fiatalok, Ő is, én is sokat borzoltuk egymás kedélyeit. Sablonszerűen zajlanak az események, így megkönnyebbülve nyúlok ODA, hogy rárántsak… hallom, érzem, látom ahogyan elpukkan, erőt vesz rajtam egy jóleső megkönnyebbülés. Ő még sodródna tovább, még mélyebbre, de én már nem akarom. Felülkerekedek, újra látom a környező világot és érzem hogy olyan volt, ahogyan olyan sokszor elképzeltem. S annak ellenére, hogy Ő még mindig bizsergetné Testem és tovább folytatná én megállok. Azonnal rájövök, hogy nem kellett volna egy ilyen egyszeri kalandot véghezvinni, de már késő. Egy régi jó ismerőssel a mai naptól másmilyen a viszonyom. Viszont mivel jó előre kitaláltam, hogy hogyan fogunk védekezni semmi „baj” nem lett. Köszi ABS, hogy megmentetted az életem.

Köszi ABS

Köszi ABS

Elindultunk Laci, a 21 éves vörös és jómagam (Zoli) a Tátrába. Igen AZ a 21 éves vörös amilyenről sok férfi álmodik. Nehezen, hosszas keresgélés után jutottam Hozzá. Mindenki nagy becsben tartja, ha ilyenje van, nem könnyen bocsájtják áruba. Ez a felnyitható tetejű WV Westfalia, amiben kényelmesen lehet aludni egy kiadós túra előtt. Így is lett… hiába a Poprádi-tó megállónál az állomás-bivak amiben legalább 30szor aludtam már, azért egy 21 éves vörösben másodmagammal mégis kellemesebb eltölteni az estét.

A Tátra-csúcs (Veľká Vysoká – 2560m) volt a cél, s az idő is jónak ígérkezett. A házig minden sima – gyors kávé – aztán irány be a völgybe. Ahogy elmennek az előző 2 napról itt ragadt felhők a környező csúcsok is megmutatkoznak. Szépen látszik a tervezett felmeneteli út is, bár nem sok hó van benne. Gyors kajálás és folytatjuk felfelé robotban. Egy szembe lévő nagyobb oldal nem tűnik túl biztatónak, így kikerüljük. Az elmúlt 2 nap szele lecsendesedik, s néha forróság csapja meg a testünket. Nem messze vagyunk a kuloár beszállásától (200m szint), de a nagy hómező amin forgolódunk olyan fura… sem az állaga, sem a hó ropogása, de tán még a színe sem olyan megszokott. Laci is, én is látjuk, hogy ez így nem a legjobb, ezért igyekezve mászunk be egy biztonságot adó, a hómezőbe nyúló sziklanyelv alá. Sí le, 30-50 cm besüppedés – kajálás – sík a zsákra, beülő felvesz, majd próbálunk kimászni a sziklára. Elsőre nem érem el, mert még lentebb süppedek. Odébb lépek egy nagyobb lépést (már amennyire lehet derékig hóban állva), s nyúlok a szikla felé, de olyan 2 cm még mindig hiányzik.

Ha egy halivúdi forgatókönyv lenne most dobnám a tv alá a vödröt, hogy oda csepegjen, de ez a valóság. 10 centivel közelebb lépek, nyúlok a sziklához… és hallom, hogy reccsen egy óriásit. Eltörik a sziklától a teljes hegyoldal (2-3 focipálya) és már visz is a LAVINA. Egy pillanat, s megy minden úgy ahogy az ember tanulta, olvasta és próbálta… csak maradjak hason, majd az ABS zsákra RÁRÁNTOK, eldurran… mint a vízben 2 mellúszó mozdulat, kiemel és mivel a tetejéről indultunk olyan 180 méter csúszás után megállok. Intek a TÁRSnak, hogy minden OK, s Ő is visszaint. Adrenalintól pezsgő vérrel keressük meg e lesodort hátizsákját, karabinert és botokat. Megegyezünk abban, hogy a mai nap csak lefelé lehet tovább menni. Állítólag az öreg hegymászó a jó hegymászó… öregedtem egy pár hónapot az alatt a 20 mp alatt. A Visoka, annak ellenére, hogy gyerekkori célpont biztosan megvár. A 21 éves vörösnél fejezzük be a túrát egy kellemes lesíelés után, hiszen Ő nem csak egy egyszeri kalandot akart. Most jöttünk csak össze és nagyon örül, hogy elhoztuk a Tátrába és még sokat szeretne jönni Velünk.

Nos milyen mikor benne vagy?
Magával ragad és van egy pillanat, ahonnan már nincs megállás! Tudod irányítani az eseményeket és minden úgy alakul, ahogy eltervezted! Az ösztöneidre hallgatsz, de az érzelmek felülkerekednek!

Csak ne rontsd el… tudni kell megálljt parancsolni még időben. Minket sajnos aznap elragadott a hév…

Sárkány-tavi-völgy (Dračia dolinka)

Sárkány-tavi-völgy (Dračia dolinka)

Útban felfelé, háttérben a havas Tátra-csúcs

Útban felfelé, háttérben a havas Tátra-csúcs

A csúcs alatti sziklás rész a felmeneti kuloárral

A csúcs alatti sziklás rész a felmeneti kuloárral

A hómező tetején

A hómező tetején

Csend

Csend

Zoli és a hegy

Zoli és a hegy

21 éves és vörös

21 éves és vörös

5 hozzászólás - “21 éves VÖRÖS – elképzelted már, hogy milyen lehet benne?”

 1. Lud

  nem tudom hányszor olvasták a postot, de abból jópár az enyém.
  febuár óta terveztük a barátommal a főszakadékot, de a 3/3-as kínálta szexlehetőségtől sokadjára betojtunk és ugyanezen a napon a Kis-Fátrában vigasztalódtunk.. de azt is tökéletesen lejött, hogy ti miért mentetek mégis.
  az ABS lufiról olvastam a statisztikát, de ez így leírva megintcsak más.
  kell egy ilyen, nincs mese.

 2. laci

  azóta megpróbáltuk újra, de megint nem sikerült. hamarosan frissül!

 3. Andras

  Kerdesem: a lavina elott konkretan milyen volt a ho? Az erdekel, hogy a leszakadas elott lattatok-e valami konkret elojelet, pl plakkok valtak le vagy ilyesmi? Segitett volna-e ha a sibot nyelevel atbokkoditek a havat es megnezitek, hogy van-e kemeny reteg a hoban? Elore is kosz a tapasztalati infot. (Most hetvegen csinaltuk, jo viszonyok voltak, a ho mar transzformalodott.)

 4. laci

  Szia András,

  Jelek voltak, hogy szar az a hómező, síbot nyelével átböködtük, nagyon mélyen volt egy kemény réteg. Sokszor a hangja se volt az igazi. Valszeg vissza kellett volna fordulnuk, de vitt minket az adrenalin 🙂

És te mit gondolsz?

 • (will not be published)