, , ,

Itt az Andokban nem nagyon vannak menedékházak, így hamar világossá vált, hogy be kell szereznem egy rendes sátrat, ha komolyabb sítúrákra akarok menni. Meg is jött a sátor, így számomra extra várakozás előzte meg a 6 napos magashegyi tanfolyamot, ahol nemcsak a sátram próbálhattam ki, de új mászótársakat ismerhettem meg, gyakoroltam, tanultam és átéreztem mi is az igazi “alpine style”!

A kurzust a Cordillera Blanca szervezte – ez Luis barátomék cége. A tanfolyam vezetője pedig Adam Fabrikant volt egy igazi amerikai ski bum, hegyivezető, steep skier. Az év nagy részében a Grand Tetonban “dolgozik”, de 3 hónapot szokott vezetni a Denalin is Alaszkában. A Denalit eddig kétszer meg is síelte, egyik útját azóta sem ismételték meg. Nem volt kérdés, hogy sokat lehet tőle tanulni, inspirálódni, azért ritkán adatik meg egy ilyen szintű emberrel mozogni a hegyen.

A csapat az első 3 napra Valle de las Arenasban vert sátrat, egész közel a kocsikhoz, a kuloárok árnyékában. Még egy közösségi konyhasátrat is hoztak a srácok – ami nagyon nagy ötlet volt. A sátorban Adam esténként olyan bemutatót tartott arról, hogy hogyan is kell extra jó kajákat, minimál cuccokból összehozni, hogy néha szinte egy főzőtanfolyamon éreztem magamat.

A tanfolyam első 3 napján nem sokat síeltünk, inkább elméleti-gyakorlati oktatás volt: stand építés, gleccser hasadékból mentés, síelés kötélbizosítással, ereszkedés. Aztán a 3. nap délutánján Adam, Luis és José barátommal négyesben nekivágtunk az első “steep skiing” menetnek, de nem a kuloárokba mentünk, hanem a mellettük lévő hegyhátra, hómezőre másztunk fel. A kuloárt már korábban megsíeltem Luissal, így külön örültem, hogy nem oda megyünk. A mászás kb 2 óra volt, a végén egy igazán meredek 50-55° kuloárban végződött. Josénak kicsit meredeknek bizonyult a teteje, így őt a felső részen Adam kötéllel biztosította.

A 4. napon felköltöztünk 3 700 méterre, itt már volt hó bőven. A táborunkat a völgyben végigfutó patak melett építettük ki, így legalább vizünk volt, nem kellett havat olvasztani. Míg mi a sátor állítással bohóckodtunk, addig Adam vezetésével a srácok, egy konhya-étkezőt ástak a hóba, nagyon profi volt.

Az 5. napon gleccsertúra következett, és kb. 4 300 méteren egy kis csúcson zártuk az aznapi mászást. Lefelé egy másik gleccseren síeltünk le, egészen az előretolt alaptáborig.

6. napon megint kettávált a csapat, 4-en egy kuloárt másztunk meg, itt volt a legjobb a hó, majd visszatértünk sátorbontás, lecsúszás maradt csak hátra.

Szuper volt ez az egy hét, nekem nagyon bejött ez a sátras, minimál dolog. Sokkal közelebb kerülsz a hegyhez, méginkább ott vagy, együtt élsz az elemekkel. Szóval az alpin style az igazi, Adam igazad volt!

 

Reggeli tornaként minden nap át kellet kelni egy patakon

Reggeli tornaként minden nap át kellett kelni egy patakon

arenas-esqui

Egy kis slackline előlépzettség jól jött – fotó: Diego Sáez

Stand építés

Stand építés

Mentés gleccser hasadékból

Mentés gleccser hasadékból

Síelés kötélbiztosítással

Síelés kötélbiztosítással

A csapatból négyen másszuk meg Cerro Arenas oldalában lévő hőmezőt

A csapatból négyen másszuk meg Cerro Arenas oldalában lévő hőmezőt

A végén egy kb. 100 méteres kuloár - 50-55°

A végén egy kb. 100 méteres kuloár – 50-55°

Ott van valahol az alaptáborunk

Ott van valahol az alaptáborunk

Kiváló volt a hó!

Kiváló volt a hó!

Adam az alsó részen

Adam az alsó részen

A sporttársak elmondása szerint nagy eséllyel mi nyitottuk ezt a pályát!

A sporttársak elmondása szerint nagy eséllyel mi nyitottuk ezt a pályát!

Alaptábor naplementével, konyhasátorral

Alaptábor naplementével, konyhasátorral

Adam minden nap bemutatózott, hogyan is kell a hegyen főzni - itt épp pizza készül

Adam minden nap bemutatózott, hogyan is kell a hegyen főzni – itt épp pizza készül

Csendélet a közösségi sátorban

Csendélet a közösségi sátorban

4.nap indulás az előretolt alaptáborba

4.nap indulás az előretolt alaptáborba

Egy viszonylag lapos völgyben mentünk fel 3-4 órát

Egy viszonylag lapos völgyben mentünk fel 3-4 órát

Mászó- és lakótársam José

Mászó- és lakótársam José

Ez a nap volt a legmelegebb, óránként pihentünk

Ez a nap volt a legmelegebb, óránként pihentünk

A csapat - fotó: Diego Sáez

A csapat – fotó: Diego Sáez

Az előretolt alaptábor kb. 3 700 méteren

Az előretolt alaptábor kb. 3 700 méteren

Kész a konyha - étkező

Kész a konyha – étkező

Magas szintű usability!

Magas szintű usability!

Hamar be is laktuk

Hamar be is laktuk

Mindenki boldog

Mindenki boldog

Tiszta udvar - rendes ház

Tiszta udvar – rendes ház

Útban a gleccserre - reggeli pihenő

Útban a gleccserre – reggeli pihenő

A gleccseren kérges hó várt minket - síelésre nem túl ideális

A gleccseren kérges hó várt minket – síelésre nem túl ideális

Egy mini csúcson 4 300 méteren - fotó: Diego Sáez

Egy mini csúcson 4 300 méteren – fotó: Diego Sáez

Lefelé egy másik gleccsert választottunk, itt sokkal jobb volt a hó

Lefelé egy másik gleccsert választottunk, itt sokkal jobb volt a hó

Utolsó nap megint ketté vált a csapat - mi egy kuloárt vettünk célba

Utolsó nap megint ketté vált a csapat – mi egy kuloárt vettünk célba

Nem volt nagyon meredek, kb 45° - fotó: Diego Sáez

Nem volt nagyon meredek, kb 45° – fotó: Diego Sáez

2 óra alatt másztunk fel 4 200 méterre - fotó: Diego Sáez

2 óra alatt másztunk fel 4 200 méterre – fotó: Diego Sáez

Lefelé picit gyorsabb volt - fotó: Diego Sáez

Lefelé picit gyorsabb volt – fotó: Diego Sáez

A kuloár miután megsíeltük

A kuloár miután megsíeltük

A csapat – fotó: Diego Sáez

A csapat – fotó: Diego Sáez

 

2 Komment - “Alpine style, mert így az igazi!”

  1. Zsolt

    Meglehetősen élvezetes, inspiráló írás… konyhasátor rulez! Egyébként milyen sátrat rendeltél?

És te mit gondolsz?

  • (will not be published)